This N’ That With Tony Mack: The Great American Football Trivia Quiz

By Tony McClean
Updated: November 11, 2004

Lem Barney

NEW HAVEN, Ct. — We’ve done it for baseball and basketball, now BASN tries to jar some of your memories from the gridiron. Get set to look back and learn as we present the Great American Football Trivia Quiz.

1. What Hall of Fame basketball coach was a two-time All-CIAA offensive guard for Morgan State in the 1940′s?
Answer: Clarence “Big House” Gaines. The legendary hoop coach for Winston-Salem State University was an All-CIAA selection in 1943-44. The Bears, then members of the CIAA, won six league crowns in a seven-year span from from 1940-46. With 828 career victories at WSSU, Gaines was inducted in the Basketball Hall of Fame in 1982.
2. Who are the only players in black college football history to have 100 receptions in a single season?
Answer: Barry Wagner and Jerry Rice. Wagner, an Arena Football legend, had 106 catches for 1,812 yards and 17 touchdowns for Alabama A&M in 1989. A future Hall of Famer, Rice turned the trick in back-to-back seasons at Mississippi Valley State. He caught 102 balls in 1983 and a year later snagged 103 catches and 27 touchdowns.
3. What Hall of Famer was the Cleveland Browns’ leading rusher in 1966, the year after Jim Brown retired?
Answer: Leroy Kelly. An eighth-round pick in 1964 from Morgan State, Kelly rushed for 1,141 yards that season. Kelly would lead the NFL in rushing the next two seasons and finished his career with 7,274 career rushing yards. He was inducted into the Pro Football Hall of Fame in 1994.
4. What former wrestler was a defensive standout for Eddie Robinson at Grambling State?
Answer: Ernie “The Big Cat” Ladd. An All-SWAC selection in 1960, Ladd teamed with future Hall of Famer Buck Buchanan as the Tigers shared the league crown with Southern and Prarie View. In an eight-year pro career (1961-68), Ladd played with the Chargers, Oilers, and Chiefs before stepping in the squared circle.
5. What Hall of Famer holds the Jackson State University record for most career interceptions?
Answer: Lem Barney. A seven-time Pro Bowler for the Detroit Lions, Barney finished his JSU plays with 26 career pickoffs. His 11 interceptions in 1966 is a Tiger record for the most in one season shared by Richard Harvey (1968) and Anthony Young (1978). A three-time All-SWAC selection, Barney was inducted into the Pro Football Hall of Fame in 1992.
6. Art Shell was the NFL’s first modern day Black head coach. What black college did he attend?
Answer: Maryland State, now known as Maryland-Eastern Shore. Shell was a three-time All-CIAA selection from 1965-68. In 1989, he became head coach of the Oakland Raiders, succeeding Mike Shanahan.
7. What black college had one of the longest unbeaten streaks in the history of college football?
Answer: Morgan State. From 1932 to 1938, the Bears had a 57-game unbeaten streak. They went 50-0-7 during that span and outscored their opponents 1,256 to 120. In 1935, MSU went 5-0-3 and held all eight opponents scoreless. The streak was broken by Virginia State on Thanksgiving Day 1938 with an 8-0 win.
8. What FAMU head coach originated the football phrase, “Agile, Mobile, and Hostile”?
Answer: Jake Gaither. In a career than spanned 25 years, Gaither was 203-36-4 in his time at Tallahassee. In that span, Gaither held opponents scoreless 69 times. He’s the only coach in college football history to win the Amos Alonzo Stagg Award, the Walter Camp Award, and be inducted into the National Football Foundation’s Hall of Fame.